+46 (0)371-52 33 50 info@spordanonwoven.se

Om företaget

Nonwovenprodukter i hög kvalitet från en av Skandinaviens ledande producenter.

Vår tillverkningsprocess

Sporda Nonwoven är en av Skandinaviens ledande producenter av nonwovenprodukter. Vår process kan liknas vid en processindustri med ett kontinuerligt flöde från råvara till färdig produkt. Delar av vår process beskrivs i bildspelet nedan.

Råvarulager. Balar med ull, bomull, kokos och syntetfibrer.

Grovfördelning av råvara. Den ihoppressade råvaran från balarna grovfördelas.

Finfördelning av råvara. Här finfördelas råvaran för vidare transport i ett slutet rörsystem till vår tillverkningsprocess.

Valsning. Fibrerna kardas av roterande valsar och bildar en ”matta”. I tillverkningsprocessen läggs det flera lager av denna beroende på hur tätt och hur tjockt material som ska tillverkas.

Vår processlinje övervakas ständigt och är datorstyrd.

Nonwovenprodukten som består av flera lager som antingen pressas och binds samman genom en värmebehandling, så kallad thermobonding, eller så använder man mekanisk nålning, där mängder av nålar med hullingar penetrerar materialet och fibrerna binds då samman.

Vidare i processen så pressas materialet samman under värme för att få den önskade densiteten och tjockleken. Därefter kantskärs material och rullas upp.

Rullarna plastas och läggs på lager i avvaktan på leverans.

Det blir allt vanligare att vi levererar material i ark till kunderna för att det på så sätt kan användas direkt i kundens tillverkningsprocess. Sporda Nonwoven erbjuder också stansade och figurformade produkter via samarbete med underleverantörer.

Leveranser i närområdet går med egen bil. Större och längre leveranser går med erfarna speditörer för att garantera säkra leveranser.

Nuläge

Sedan 2016 ägs och drivs företaget av lokala entreprenörer, företagets ledningsgrupp Jonas Rylander, Anna Hallberg och Denan Cisic. I samband med ägarbytet gjordes namnändring till Sporda Nonwoven AB.

Vi har som mål att vidareutveckla och modernisera företaget för att fortsatt bibehålla vår starka marknadsposition i Skandinavien, där många välrenommerade varumärken finns bland kunderna inom alla produktsegment.

R&D

Vårt utvecklingsarbete sker i nära samarbete med våra kunder och test- och provningsinstitut i såväl Sverige som Europa för att svara upp till gällande lagstiftning, produktkrav och kundspecifikationer.

Historik

1939 Claes Andersson köper en begagnad karda för att börja tillverka vadd och startar firman Sporda Vadd HB.
1969 Start av produktion av syntetisk vadd (polyesterfiber).
1985 Claes son Våge Claesson köper ut företaget. Samt start av produktion i Lidhult.
1992 Libeltex Bvba köper Sporda Vadd AB.
1993 Den 7 september startar en storbrand och stora delar av fabriken brinner ner.
1994 Efter semestern är fabriken äntligen klar efter nästan ett års stillestånd. Investering av sprinkler görs så att händelsen inte skall upprepas.
1995 Verksamheten i Lidhult läggs ner och all produktion flyttas till Sporda.
1998 Byter företaget namn till Libeltex AB.
2005 Första leveranser av ljudabsorbenter i polyester.
2008 Start av produktion av filtermedia G2-M6
2010 Investering av nålstol på linje 2.
2014 Ny riv för att kunna återvinna fiber.
2015 Ny kryssläggare på linje 2 samt namnbyte till TWE Bredaryd AB.
2016 Företaget återgår till lokalt styrt företag när ledningsgruppen köper ut företaget. Namnändring görs till Sporda Nonwoven AB.

Kvalitetscertifiering ISO 9001

Vårt ledningssystem för kvalitet som uppfyller kraven enligt SS-EN ISO 9001 vad gäller utveckling, tillverkning och försäljning av icke vävda material (nonwoven).

Certifikat ISO 9001

OEKOTEX-cerifiering

Vår OEKO-TEX-cerifiering omfattar produkter i PET (Polyester), WO (Ull), PLA (Polylactylacitat), CV(bomull) och blandningar av dessa material.

Certifikat OEKO-TEX

Allmänna leveransvillkor

Vår aktuella allmänna leveransvillkor hittar du i länken nedan.

Allmänna leveransvillkor nonwoven

 

 

 

Hur kan vi hjälpa dig?