Know-how

För många är begreppet nonwoven ofta en ny bekantskap. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Med oss kan du lära känna ett mångsidigt material och upptäcka dess fördelar.
Den syntetfiber som förekommer i flest Sporda-produkter är huvudsakligen återvunnen polyester från PET-flaskor. Syntetfibern är återvinningsbar, framkallar inga allergier och är både miljö- och användarvänlig.
Sporda Nonwoven - FAQ
Vi erbjuder fiber framställd av PLA (Polylaktid). PLA är en naturligt nedbrytbar, termoplastisk och alifatisk polyester som tillverkas från förnybar råvara som majsstärkelse eller rörsocker.
Sporda Nonwoven - Kunskap & Inspiration
Första steget i en hållbar process är att inte göra av med mer material än vad man behöver. Kan man återföra material från processer eller till och med återta produkter som varit hos konsument så närmar man sig en hållbar cirkulär ekonomi. Vi på Sporda återanvänder allt vårt spill i nya material.
Sporda Nonwoven - Kunskap & Inspiration
När det gäller naturfiber har vi valt att använda oss av närproducerat naturmaterial i alla fall där det är möjligt. Med närproducerat menar vi Europa som bas. Vi vill undvika naturmaterial som skeppas och produceras utanför vår kontroll.
Sporda Nonwoven - Lin
Hampa är en naturfiber i Spordas sortiment. Plantan växer och skördas inom EU. Det finns många miljöfördelar med hampa. Växten kräver minimal bevattning och är både tålig och snabbväxande. Hampa växer i de flesta klimatzoner och trivs även i näringsfattiga jordar. En annan fördel med hampan är att den tar upp mer koldioxid under sin tillväxt än vad den släpper ut. Är du på jakt efter en naturfiber med isoleringsegenskaper utöver det vanliga ska du titta på fiber av hampa.
Sporda Nonwoven - Fiber hampa
Ullfibern i Spordas sortiment kommer till största delen från nyzeeländska får (dock inte merinoull). Att vi gör ett avsteg från vår idé om närproducerat beror på tillgång, pris och kvalitet. Eftersom tillgången på svensk ull är mycket begränsad har vi ett relativt ringa inslag av svensk ull i vår produktion – men det förekommer.

Ull är en fantastisk fiber med en fenomenal isoleringsförmåga – även i vått tillstånd. Har du ägt ett underställ i ull har du garanterat upplevt att ullfibern även transporterar bort fukt effektivt. Ska du använda ullfiber i en möbel behöver du tänka på att ha ett mycket tätt tyg så att ullfibern inte tränger igenom.

Sporda Nonwoven - Ull
Människan har använt bomull som växtfiber i tusentals år. Bomullsfiberns mjuka och tåliga egenskaper gör den utmärkt till tyg. Sporda använder framförallt bomull i produkter som ska absorbera fukt. En madrass som innehåller bomullsfiber känns till exempel sval på sommaren.

Bomullsfält kräver mycket resurser i form av vatten, gödsel och bekämpningsmedel mot skadedjur vilket är något man ska vara medveten om ur hållbarhetssynpunkt. För att göra ett förbättrat hållbart val är Spordas bomullsfiber utvunnen ur återvinning från tysk garntillverkning.

Sporda Nonwoven - Bomull
Linne är ett växtbaserat material som har använts sedan stenåldern där det äldsta fyndet av linnetyg härstammar från Egypten 5 000 år f.Kr. Lin kan odlas i regniga och svala klimat med förhållandevis lite gödning. Växten har en inbyggd motståndskraft mot sjukdomar vilket gör att linet klarar sig bättre utan bekämpningsmedel (jämfört med t.ex. bomull).

Spordas lin växer och skördas i Belgien.

Sporda Nonwoven - Kunskap & Inspiration
Viskos tillverkas genom att cellulosa från trämassa bryts ner och ombildas. Råmaterialet är naturligt men processen kan vara mycket miljöpåverkande eftersom kemikalier används. Metoderna förfinas emellertid hela tiden och viskos blir därför en alltmer intressant fiber. Viskosfibern egenskaper påminner om bomullens och fibern används för att skapa absorberande material. Fördelen med den syntetiska fibern är att man kan styra fiberns profil och längd vilket gör att viskos är lättare att processa än bomull.

Spordas viskosfiber köps in från Österrike och Japan där utveckling sker för att använda så miljö- och resursbesparande processer som möjligt.

Vill du läsa mer om moderna viskosmetoder? EcoVero [svensk artikel], Daiwabo Holdings [engelska]

Sporda Nonwoven AB - Viskos

Tillbaka till Toppen ↥

null

Boka möte

med Sporda
null

Vill du ta del av Spordas

miljötankar?
null

Lär dig mer om miljöfördelar

med nonwoven

spordanonwoven.se