Källsortering av textil senast 1 januari 2025

Sporda Nonwoven jobbar nära och tillsammans med den textila marknaden. För oss är det ingen nyhet att producentansvar för textil införs senast 1 januari 2025.

Källsortering av textil senast 1 januari 2025

Sporda Nonwoven jobbar nära och tillsammans med den textila marknaden. För oss är det ingen nyhet att producentansvar för textil införs senast 1 januari 2025.

EU:s medlemsländer ska senast 1 januari 2025 ha infört system och lagar för textil återvinning. Varför då undrar du kanske? Helt enkelt därför att vi slänger och bränner upp nio kilo textiler per EU-medborgare och år (källa OmVärlden). Om vi istället kan samla in, återvinna och återanvända textilen så reducerar vi sophantering, koldioxidutsläpp och naturresurser. Win-win helt enkelt.

Vilken är Sporda Nonwovens roll?
Sporda Nonwoven har byggt en ny anläggning i Värnamo som är centrum för en revolutionerande teknologi. Anläggningen invigs 31 augusti och blir då Sveriges första och hittills enda Airlay-linje för nonwovenmaterial. Vi har beviljats det statliga investeringsstödet Klimatklivet för denna hållbarhetssatsning. Airlay-linjen kan hantera restprodukter från textiltillverking som råvara.

Precis som tidigare fortsätter vår huvudanläggning i Sporda att producera nonwovenprodukter främst från återvunnen PET. Vi lanserade nyligen en nålfilsprodukt där vi nålat samman två 1000-gramsfiltar vilket ger nya formpressade, robusta möjligheter.

Tillbaka till producentansvar för textil
EU:s stundande lagstiftning innebär att alla medlemsländer inom EU kommer att vara skyldiga att källsortera textilt avfall. I en intervju med TV4 svarar Sveriges miljö- och klimatminister, Romina Pourmokhtari på frågor rörande lagstifningen. Pourmokhtari anser att Sveriges kommuner ska ansvara för insamlingen.

– Kommunerna har ju redan upparbetade metoder för återvinning och nu vill vi också att det ska omfatta textil, säger miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

Vill du läsa hela artikeln och även se ett videoklipp så hänvisar vi till TV4 »

När ytan inte är allt
För oss på Sporda Nonwoven handlar inte allt om yta. Även om vi är erkänt duktiga på ytskikt så är de osynliga egenskaperna det vårt hjärta klappar extra för. Visste du att ca 80 procent av våra produkter är tillverkade av återvunnet material? Eller att våra produkter är med och skapar sköna upplevelser för säng- och möbelindustrin. Våra produkter kanske inte alltid syns, men vi arbetar aktivt för att de alltid ska göra större skillnad för upplevelsen.

Vill du veta mer?
Kontakta Jonas Rylander,
jonas.rylander@spordanonswoven.se
0371-52 33 51

 

Relaterade länkar

Sporda tillverkar nonwoven av återvunnen textil
Sporda kan tillverka nonwoven av riven textil
Sporda Nonwoven först i Sverige med Airlay-teknologi

spordanonwoven.se